Ansträngda relationer

Spänt i Georgien – ryska turister lämnar

2:04 min

Efter att Ryssland infört flygstopp till Georgien riskerar nu Georgien att förlora en viktig turistgrupp.

Alexander och Olga är några av de ryska turister som semestrar i Georgien men inte vet hur de ska ta sig hem till St Petersburg.

– Nej, nej, det finns ingenting bra eller positivt med Putins beslut, säger Alexander som är på semester i Georgien tillsammans med sin fru Olga och deras två döttrar.

De är några av de tusentals ryska turister som befinner sig i Georgien nu och som kommer drabbas av flygstoppet. Bakgrunden är de protester som bröt ut i torsdags efter att en rysk Dumaledamot fick tala i georgiska parlamentet i samband med ett möte för ortodoxa parlamentariker.

Trots att sammanhanget inte var politisk rörde det upp starka känslor här i Tbilisi. Detta eftersom Georgien har sedan kriget 2008, då Ryssland tog kontroll över de två georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien, brutit alla diplomatiska förbindelser med landet.

Kreml motiverade beslutet att stoppa flygtrafiken med att ryska medborgare inte längre kan vara säkra i Georgien. Men det tycker Alexander är komiskt.

– Alla vet om att det är säkert här, att inget har förändrats sedan protesterna bröt ut, fortsätter han.

Nu riskerar Georgien förlora en viktig turistgrupp. Över 1,5 miljoner ryssar semestrade här i fjol, den största turistgruppen i landet.

Dyrt lär det även bli för de ryska flygbolagen som kan tvingas betala i upp till två hundra miljoner kronor i enbart kompensationskostnader, enligt olika sammanställningar.

Hur Alexander och familjen ska ta sig hem till St Petersburg vet de inte än.

– Vi får passa på att njuta medan det varar, säger han.