24 Karat

Polisen dröjer med sin utredning

2:08 min

Trots att det gått ett och ett halvt år sen kliniken 24 Karat stängde så har polisen inte börjat utreda brott. Polisen säger att fallet är prioriterat men att de är för få.

Ett stort antal patienter polisanmälde tandvårdskliniken 24 karat, men inte på grund av vården. De hade fått fakturor som de uppfattade som felaktiga. Flera berättar om hur det kom besked via sms att de skulle betala tusentals kronor mer.

Även Försäkringskassan har polisanmält 24 karat för bedrägeri. Kliniken har fått ut över 10 miljoner kronor från tandvårdsstödet, flera miljoner är felaktigt utbetalda och har krävts tillbaka.

Polisen har tidigare gett besked att de ska utreda fallet, men trots att det nu gått över ett år sen dess har utredningen inte ens startat. Polisens bedrägerirotel i Jönköping är överbelastad och har runt 800 fall, och det är andra som måste gå före.

– De fall där vi har frihetsberövade, häktade, går alltid före, men bevisningen hämtas ju in tidigare, säger Niklas Brännström.

Polisen har bland annat lagt stora resurser på att utreda bedrägerier på datorn hemma - så kallade wishingbrott som drabbar äldre och det gör att dom andra lagts på hög.

– Ja men efter sommaren ska vi titta på det här igen. Och det här ärendet ligger som prioriterat, säger Niklas Brännström