Adhd

Filmläger för tjejer med adhd i Skåne

2:30 min

För första gången har ett filmläger för tjejer med adhd ordnats i Skåne.

Och en av de som är ansvarig för lägret är Pia Ivarsson och här berättar hon varför det här är viktigt:
– Syftet med filmkollot är att sprida kunskap om tjejer med adhd, därför att det har visat sig att det tar väldigt lång tid för dem att få en diagnos och att de inte syns i skolan.

Lägret där tjejerna gjorde film, är ett samarbete mellan Film i Skåne och Burlövs kommun. Och även Svenska filminstitutet har hjälpt till gjort lägret möjligt.

Diagnoser är ingen dålig sak

En av dem som var med är Linnéa Olander från Värmland och så här säger hon om varför hon ville vara med där och göra film:
– Jag är här för att berätta min story om min diagnos och förklara för människor att diagnoser inte är en dålig sak utan att det är en superkraft och att alla är speciella och sånt.

De som var med på lägret skulle göra två kortare filmer eller en längre. Och filmerna visas sen på en filmfestival för att stärka andra personer som har adhd men även för personer som pluggar för att bli lärare och kommer att möta elever med adhd sen i sina jobb.

Den som kom på idén för filmlägret är Maria Söderling
och hon säger att undervisningen i många skolor inte är anpassad för tjejer med adhd. Men hur fick hon då idén till lägret?
 – Där kan man säga att det är mina tre erfarenheter både som förälder, lärare och forskare som har sammanstrålat i initiativet till det här lägret.

Hon hoppas på ett till läger

Och en av deltagarna Linnéa Olander är nöjd med filmlägret och hoppas att det ska bli ett även nästa år:
– Jag tycker att det är så värt det att få träffa de andra tjejerna och lära känna dem och jag kan ha ganska svårt att lära känna människor. Jag rekommenderar verkligen det här lägret om det skulle vara så att ni arrangerar det även nästa år, allt är bara perfekt.