Mot Ryssland

Ukraina lämnar Europarådet i protest

2:36 min

Ukraina lämnar sitt arbete i Europarådets parlamentariska församling, i protest mot beslutet att ge Ryssland tillbaka sin rösträtt i rådet.

– Det som händer här är att vi uppfyller angriparens krav, medan vi samtidigt ignorerar den sida som varit målet för aggressionen.

Volodymyr Ariev, som leder Ukrainas delegation i Europarådet, var märkbart upprörd när han talade mot rådets beslut att åter släppa in Ryssland i värmen. I protest har Ukraina nu meddelat att landet lämnar arbetet i rådet.

2014 förlorade Ryssland sin rösträtt i Europarådets parlamentariska församling. Det som ett svar på landets annektering av den ukrainska Krimhalvön. Ryssland har sedan dess valt att helt bojkotta arbetet i rådet och slutat betala in pengar.

I morgon, onsdag, röstar Europarådet fram en ny ordförande efter norrmannen Thorbjörn Jagland. Inför omröstningen har Ryssland hotat med ett regelrätt utträde ur organisationen om man inte får delta i omröstningen. 
 
Om Ryssland lämnar Europarådet skulle också möjligheten försvinna för landets medborgare att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Domstolen har i många fall blivit ett sista hopp för ryska medborgare som anser att deras mänskliga rättigheter kränkts i hemlandet. Och de fällande domarna mot Ryssland har varit många.

Att den möjligheten ska finnas också i framtiden var ett av huvudargumenten för att gå Ryssland till mötes. En stor majoritet, 118 av ledamöterna gick på den linjen medan 62 röstade mot. Bland de som röstade mot fanns förutom ukrainska delegater också ledamöter från bland annat de baltiska länderna, Polen, Storbritannien och Sverige.

Att åter öppna dörren för Ryssland ser de som ett första steg mot att häva den europeiska sanktionspolitik som gällt sedan Rysslands annektering av Krim för fem år sedan.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskij sa i en kommentar att han är besviken över rådets beslut att släppa in Ryssland igen medan man från rysk sida välkomnar gårdagens beslut.

Europarådet är en mellanstatlig samarbetsorganisation med 47 medlemmar, som har i uppgift att värna de mänskliga rättigheterna i Europa.