50 år sedan månlandningen

Så tog vi oss till månen

Den 16 juli 1969 sköts Apollo 11 upp för att landsätta de första människorna på månen. Fyra dagar senare, den 20 juli, skedde landningen.

Månen – människorna som tog oss dit

Vetandets värld från 2019

En preussisk adelsman, en svart amerikanska och en enkel ingenjör – vad har dessa till synes olika personer gemensamt? Deras snille behövdes för att landa människor på månen och ta dem hem igen.

Månen – så ändrade månlandningen vetenskapen

Vetandets värld från 2019

Månlandningen 1969 var inte bara kulmen på rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet. Det var första gången människan studerade en främmande himlakropp på nära håll.

Månen – vägen till Mars

Vetandets värld från 2019

Flera länder åker nu till månen. USA vill landa en man och en kvinna på månen 2024. Tanken är att lära sig leva på en främmande värld för att sedan åka till Mars. Hur ska det gå till? Och varför åka?

Svenska uppfinnare – Hasselblad och rymdpromenaden

Vetandets värld från 2019

Victor Hasselblad var den otekniske ornitologen som lyckades förverkliga en helt ny typ av kameramodell, vars bilder skulle få oss att omvärdera människan och hennes plats i världen.

Astronaut fann jordens äldsta sten – på månen

Vetandets värld från 2019

Jordens äldsta sten är 4,1 miljarder år gammal, enligt ny forskning. Men det märkvärdigaste med den här stenen är kanske inte den höga åldern, utan platsen den hittades på.

Kvinnodagen – Hon landade oss på månen

Vetandets värld från 2017

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Myter om månen lever - hos Yoko Ono och många fler

Kossornas planet från 2012

Många människor tror att månen har ett stort inflytande på deras liv. En av dem är Yoko Ono, som nyligen höll en fullmånevaka i Stockholm.

 – Vi är i symbios med månen, säger hon, och kopplar det till mängden vatten i våra kroppar, säger hon till Kossornas planet.

Han har följt månresor sen starten

Kossornas planet från 2012

Egentligen är månen inte alls så spännande som Mars, och är inte heller så lämplig för bemannade rymdanläggningar. Det säger Sven Grahn, som kan mer om rymd och rymdfärder än de flesta och som har följt rymdresor sedan han som elvaåring såg Sputnik-1 på himlen.