Kaféer och restauranger

Georgier höjer priser för ryska turister

2:17 min

Flera kaféer och restauranger i Georgien har höjt priserna för sina ryska besökare efter de senaste dagarnas hårda tongångar mellan Ryssland och Georgien.

– Vi införde en sån höjning under torsdagskvällen då vi var som mest upprörda och ledsna, säger restaurangchefen Kristina Talakhadze.

Det var samma dag en rysk Dumaledamot fick tala i georgiska parlamentet i samband med ett möte för ortodoxa parlamentariker och stora protester bröt ut.

– När frustrationen hade lagt sig förstod vi att vårt budskap kunde missförstås och uppfattas som diskriminerande och därför tog vi bort prishöjningen nästa dag, fortsätter hon.

I stället hängde hon upp en lapp i entrén med frågan: Vet du om att Ryssland är en ockupant? Om inte så kan vi förklara det för dig. Lappen syftar på de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien, områden som Ryssland tog kontroll över år 2008.

Sydosetsien och Abchazien motsvarade ungefär 20 procent av Georgiens landyta, därav den 20-procentiga prishöjningen.

I nuläget är det bara några få restauranger och kaféer som gjort liknande demonstrationer. Ägaren till en restaurang intill Kristina Talkhadzes tycker inte att det är en bra idé.

– Ryska turister ska inte ställas till svars för vad politikerna gör. Dessutom är är nästan varannan besökare från Ryssland säger ägaren Pavlina.