Walter Lübcke

Politikermord: Nya gripanden i Tyskland

1:29 min

Polisen i Tyskland har gripit ytterligare två personer efter mordet på den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke, där personen som erkänt mordet är känd som högerextrem. Och inrikes minister ser allvarligt på situationen.

– Jag vill vara tydlig, högerextremism är ett allvarligt hot mot vårt fria demokratiska samhälle, sa Tysklands inrikesminister Horst Seehofer i dag på en presskonferens.

Tillsammans med tyska underrättelsetjänsten Bfv så presenterade han den årliga rapporten om extremism i landet.

Sedan 2014 har antalet högerextrema i Tyskland ökat. Enligt rapporten handlar det om 24.100 personer 2018 - 100 fler än året innan. Och över hälften av dessa anses vara våldsbejakande.

Våldsdåden som utförts av högerextrema ökade också något förra året. Det skedde sex mordförsök med misstänkt högerextrema motiv.

I början på juni mördades Walter Lubcke, CDU-politiker. En misstänkt man som är känd som högerextrem erkände i går att han dödat Lubcke och två män till har gripits misstänkta för medhjälp. Han säger själv att han utfört dådet själv. Men riksåklagaren utreder om det finns fler inblandade.

I den årliga rapporten som släpptes i dag beskrivs också situationen med vänsterextremister. De uppskattas vara fler än 32.000, men inte lika många våldsbejakande personer.

Islamister uppskattas vara 26.000 och risken för attacker bedöms enligt rapporten vara hög här med, även om inga dåd skedde förra året