Polisen kritisk till att rycka ut mot rökare

1:14 min

På måndag börjar rökförbudet på uteserveringar att gälla. Men från polisen, som har i uppgift att avvisa rökare, hörs kritiska röster.

Den nya lagen om rökförbud börjar gälla på måndag - men har så stora oklarheter att inte ens de som ska göra tillsynen vet vad som gäller, detta har vi rapporterat om på Ekot idag.
Nu reagerar också polisen - det är de som ska avvisa rökare som inte lyssnar när de blir avvisade av personal och vakter utanför serveringar och butiker.

– Jag tycker det vore nästan olämpligt att polisen skulle prioritera något sånt. Att skicka poliser på ett rökförbud jämfört med ett inbrott som man inte åker på, det kan man ju se som en ganska omöjlig situation, sa Stefan Gustafsson, presstalesperson i region Väst om den nya lagen.

Stefan Gustafsson är inte ensam om sin kritik om att rökförbudslagen är otydlig – inte ens de som ansvarar för tillsynen på landets kommuner vet exempelvis hur många meter utanför uteserveringarna krögarna måste säga till rökare att fimpa.

Enligt flera poliskällor pågår just nu diskussioner i myndighetens interna chattforum. Fältpoliser uttrycker oro och irritation över den nya lagen - det är nämligen bara polisen som har rätt att avvisa rökare som trotsar förbudet utanför restauranger och butiker. Enligt Stefan Gustafsson är det inte troligt att polisen kommer att rycka ut på den typen av larm.