
Demenssjuk man i Borlänge får ingen ekonomisk hjälp
Det har blivit vanligare att personer under 65 år får demenssjukdomen alzheimers. Den kan göra att personen bli glömsk och förvirrad och får svårt att klara sig själv. Nils Turney blev sjuk när han bara var 49 år.
Och så här berättar hans fru Jonna Lundin om hur makens sjukdom har påverkat familjens liv:
– Det har varit superjobbigt och väldigt känslomässigt påtagligt. Och barnen ser hur sjukdomen utvecklar sig, Nils kan till exempel inte knyta skorna på barnen när de frågar.
För två år sedan fick Nils diagnosen
Tidigare var Nils en aktiv person som bland annat gillade att spela golf och umgås med folk. I dag kan han knappt prata längre.
Det var för två år sedan som Nils fick alzheimers och hans fru Jonna berättar hur han började glömma bort barnen:
– Det var ju då som han glömde att hämta dem på dagis, han kunde glömma att ge dem mellanmål när han kom hem och sådana saker, nu finns ju inte det kvar utan nu är det ju jag som ser till att allting fungerar hemma.
Familjen bor i ett hus i Borlänge kommun i Dalarna.
Och varje vardag kommer vårdpersonal, ett så kallat demensteam, hem till Nils för att hjälpa honom. Men att det är många olika personer som besöker Nils varje morgon kan göra att det blir rörigt för honom.
En flytt till LSS-boende kostar för mycket
Det bästa för Nils och familjen kanske skulle vara att han fick flytta till en egen lägenhet i ett LSS-boende. Men Nils får ingen ekonomisk hjälp från kommunen för det, eftersom han har en familj, berättar hans fru Jonna:
– Vi har hört flera gånger nu att skiljas är ett bra alternativ i vår situation, då klipper man banden till den ekonomiska biten.
Jag och barnen klarar oss på ett hushåll, men med två hushåll så blir det svårt.
Familjen har inte råd att betala för två bostäder och kommunen vill alltså inte betala.
Att skilja sig för att klara ekonomin har familjen blivit rådd till
En av cheferna på Borlänge kommun är Paulina Karlsen och hon säger att det oftast inte är någon bra idé att skilja sig, för att kanske få pengar från kommunen.
– Jag kan bara svara generellt men enligt LSS-lagstiftningen ska den enskilde bekosta sin privatbostad själv. Men i övrigt hänvisar vi till andra stödsystem som finns i samhället, till exempel Försäkringskassan.
Men att skilja sig för att klara ekonomin vill inte Jonna:
– Jag tycker att ska man skilja sig så ska man skiljas sig av rätt anledning man ska inte behöva bli tvingad till det. Vi pratar om en sjuk människa som behöver rätt vård.