Betssons vd: Vi förtjänar inte böter

2:39 min

Reglerna kring bonusar är otydliga, tycker Betssons vd Pontus Lindwall efter att dotterbolaget NGG Nordic tvingas betala en sanktionsavgift på 19 miljoner kronor.

De två spelbolagen NGG Nordic, dotterbolag till Betsson, och Skill on net, tvingas betala 19 respektive 14 miljoner kronor i sanktionsavgift eftersom de enligt spelinspektionen har erbjudit otillåtna bonusar.

Spelbolag med svensk licens får nämligen bara erbjuda bonus vid första pengainsättningen, men båda bolagen har gjort det vid upprepade tillfällen även efter första insättningen. Exempelvis har det handlat om freespins, gratisspel, samt utlottningar av resor för de som spelar.

Men Pontus Lindwall, vd för Betsson, tycker att spelinspektionens sanktionsavgift är orättvis:

– Så fort vi fick information om de erbjudanden vi hade så har vi vidtagit rättelser, och då kan vi tycka det är magstarkt att komma med en så stor sanktion i efterhand, säger Pontus Lindwall.

Liknande överträdelser har gjorts vid fem tillfällen sedan den nya lagen trädde i kraft vid årsskiftet, bland annat av Safe Ent som driver Ninja Casino och som nyligen tappade sin spellicens, på grund av flera regelbrott, bland annat just vad gäller bonusar.

Spelinspektionens kommunikationschef Anders Sims, håller inte med om att reglerna är otydliga:

– Ger man en belöning till kunden som är kopplad till spelen så är det en belöning som är kopplad till spelandet. Då är det ett bonuserbjudande och det är inte förenligt med lagen.