Gävleborgs fyrar

Storjungfrun – Gävleborgs första fyr

8:37 min

Den 7 oktober 1838 tändes ljuset i det nybyggda fyrtornet på Storjungfrun för första gången. Det var inte bara den första fyren i Gävleborgs län utan även den andra i Norrland (Holmögadd i Västerbotten hade haft fyr sedan 1760).

Storjungfrun är en stor ö i Bottenhavet utanför Ljusne. Den är i princip helt skogstäckt och lite civilisation finns egentligen bara kring fyrplatsen och dess hamn som ligger på nordspetsen. Det fanns dock bebyggelse på platsen även innan fyrplatsen anlades, då Gävlefiskarna tidigt upptäckte vattnen kring Storjungfrun. Kapellet som ligger tvärs över klapperstensfältet från fyren byggdes redan 1619.

Storjungfruns fyr var först eldad med stenkol men sedan lyste den länge med hjälp av så kallad rovolja. Efter det blev fyrljuset fotogendrivet. Storjungfrun var en bemannad fyr fram till 1964 men då automatiserades driften och ön blev utan fast befolkning. Storjungfruns fyr lyser än i dag men lampan drivs numera med solpaneler.

Sedan några år är Storjungfrun ett populärt resmål för Söderhamnsbor och andra, sedan kommunen byggt några enkla semesterstugor på ön, vilka kan hyras till fördelaktigt pris i olika perioder.  Båtförbindelse finns från Stenö havsbad med den kommunala taxi-båten Hulda af Söderhamn.

Mer fakta och info  om fyren på Storjungfrun finns på Svenska Fyrsällskapets ”Fyr-Wiki”.