Expert om vapenvilan.

"Trump hade försatt USA i dålig handelsposition"

1:20 min

Trump tvingas backa i förhandlingarna om handelsavtalet med Kina eftersom hans hårda retorik haft motsatt effekt, menar Kinaexperten Frédéric Cho.

Under lördagen träffades de två presidentkollegorna Donald Trump och Xi Jinping i en timme för att diskutera handelsavtalet, en punkt som formellt inte stod på dagordningen för G20-toppmötet men som ändå fått många att hålla andan i spänd förväntan.

Efter mötet meddelade Trump att förhandlingarna är "tillbaka på banan", men den fristående Kina-rådgivaren Frédéric Cho tonar ner Trumps framgångar och säger att det snarare handlar om att presidenten backar eftersom han insåg att hans hårda förhandlings-stil inte gav önskat resultat:

– De negativa effekterna har ju redan synts på världsekonomin. I motsatt till vad Trump påstår är det amerikanska konsumenter som drabbas, mer än den kinesiska ekonomin gör, säger han.

Trump hotade i våras med att höja tullar på i stort sett alla varor som USA importerar från Kina, vilket fick ett stort antal företag att slå bakut och uppmana presidenten att lösa handelskonflikten så snart som möjligt, något som enligt Frédéric Cho bidrog till att Trump nu, tills vidare, avstår från att göra hoten till verklighet:

– Det var väl helt enkelt så att han försatt USA i en så dålig förhandlingsposition att det var lika bra att backa lite. Det här tillståndet av icke-avtal skapar en enorm osäkerhet på världsekonomin och alla väntar på att få klara besked, så det har försatt världsekonomin i ett slags vänteläge, säger Frédéric Cho.