Fotbolls-VM 2019

Sverige till VM-semifinal – tyska spöket bortskrämt

1:37 min

Stina Blackstenius och Sofia Jakobsson skickade Sverige till semifinal efter ett mål i vardera halvlek.

Precis som i åttondelsfinalen mot Kanada var det ett tillbakapressat Sverige under matchinledningen. Då i Paris, nu i Rennes, där 25 301 åskådare ändå fick se chanser åt båda håll. Men till skillnad från i åttondeslfinalen fick motståndarna hål på den svenska defensiven.

I den 16:e minuten rann tysklands Lina Magull igenom och tunnlade Hedvig Lindahl fram till 1-0. Därefter dröjde det dock inte länge innan Sofia Jakobsson kvitterade.

Jakobssons första mål i turneringen, som också innebar Tysklands första insläppta, föll i den 22:a minuten och firades tillsammans med hela den svenska truppen ute vid avbytarbänken. Energin av den kollektiva euforin ledde inte fram till fler mål i den första halvleken - men det var det enda som saknades enligt Radiosportens expert på plats i Rennes.

Sverige är klart mycket bättre än Tyskland. Det enda som saknas från Sverige är fler mål.

...och det kom ett svenskt mål - redan i andra halvlekens tredje minut genom åttondelshjälten Stina Blackstenius. Det var som bekant hon som gjorde matchens enda mål mot Kanada. Återigen var Sofia Jakobsson involverad då hon drev upp bollen längs högerkanten och slog ett inlägg till Fridolina Rolfö, vars nick tvingade den tyska målvakten Schult att släppa en retur som sedan Linköpingsanfallaren Blackstenius smällde in.

I slutskedet av matchen fick Tyskland nytt liv och attackerade Hedvig Lindahls mål med inlägg och skottlägen. Det som kändes så säkert blev helt plötsligt en nervös väntan på slutsignalen - som tillslut kom.

Man var lite nervös, men vi vet att vi har ett otroligt starkt försvarsspel och målvakt.

2-1 blev slutresultatet och Sverige besegrade därmed Tyskland i en mästerskapsmatch för första gången på 24 år. Spöket är bortskrämt och Sverige spelar semifinal mot Nederländerna onsdagen den 3:e juli. Dessutom betyder avancemanget att Sverige spelar OS i Tokyo nästa sommar.