Almedalen

MP: Enbart förnybart bränsle på mackar 2030

1:50 min

Miljöpartiet har som målsättning att mackar bara ska erbjuda förnyelsebart bränsle från år 2030, och språkröret Per Bolund presenterade på partiets dag i Almedalen en färdplan för hur de tänker sig att det skall gå till.

– Ja, nu växer det ju fram biomedelsindustrier runt om i vårat land, i Piteå till exempel, produceras hållbar diesel. Det finns planer på industrier i Söderhamn, i Gävle och utanför Göteborg. Tekniken kommer och de svenska investeringarna är på väg, så det finns stora möjligheter att bli energioberoende och att kunna producera drivmedel i Sverige för svenska behov, säger Per Bolund.

Miljöpartiet vill bland annat införa ett stöd för att bensinbilar ska kunna gå på förnyelsebart bränsle, och att skatteundantaget för 100 procents förnybara drivmedel, till exempel etanol och biogas, förlängs minst till år 2023. Miljöpartiet vill också att stödet till produktion, distribution och försäljning av biogas ökar, och ska gälla fram till 2030.

För den som har kvar en bensinbil efter 2030, ska det enligt Per Bolund finnas fossilfri bensin som nu är under utveckling.

Men Miljöpartiets nyvalda språkrör vet inte hur de andra partierna som står bakom januariöverenskommelsen ställer sig till Miljöpartiets nya mål.

– Ja, vi har ju i Januariavtalet att vi ska öka ambitionstakten och det har Miljöpartiet fört in. Där är jag övertygad om att de ser fördelarna med att vi producerar drivmedel i Sverige i stället för att importera.

Men har ni förankrat de här punkterna med de andra januari-partierna?

– Det här är Miljöpartiets förslag, men alla partier måste ju nu komma med sina förslag på hur vi ska öka biomedelsinblandningen i bränslebytet, säger Per Bolund.