Äldre kvinna mördade sin make

Allvarliga fel – bara dagar innan Lysekilsmordet

2:20 min

Nu-sjukvården anmäler sig själva och polisen utreder tjänstefel. P4 Väst kan nu avslöja flera allvarliga fel bara dagar innan en äldre kvinna mördade sin make i Lysekil. Det var parets andra försök att dö på knappt en månad.

Flera allvarliga fel gjordes dagarna innan en äldre kvinna dödade sin make i Lysekil i början av april. Det var parets andra försök att dö på knappt en månad. I början av mars hittades de livlösa, akut medicinförgiftade.

Men NU-sjukvården polisanmälde aldrig mordförsöket i mars, trots att de fick reda på att kvinnan försökt döda sin make.

– Vi kommer utreda det här och se om det är något vi skulle ha gjort annorlunda, säger Nu-sjukvårdens kommunikatör Niclas Claesson.

När kommunen upptäckte att Nu-sjukvården inte gjort någon polisanmälan vände de sig till polisen. Men då fick kommunen beskedet att det inte gick att göra någon anmälan, vilket strider mot lagen. En polis är nämligen skyldig att ta emot en anmälan oavsett vem som lämnar den.

– Jag har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel, nu får särskilda utredningar se om vi begått något fel, säger polischefen Jesper Rieck.

Kvinnan menar att hon assisterat ett självmord av barmhärtighet och nekar till brott.

– Det hon var mest besviken över var att hon överlevde själv, hon ville dö samtidigt som mannen, säger advokaten Tommy Nilsson.