”Högst osannolikt att demonstranterna får som de vill”

2:00 min

När Storbritannien lämnade tillbaka Hongkong till Kina 1997 gjordes det med löftet om "Ett land, två system". Men Kinas inflytande i Hongkong har successivt ökat – vilket är bränslet i de senaste dagarnas protester. Men att demonstranterna får som de vill är högst osannolikt, säger Ekots utrikesreporter David Carlqvist.

Demonstranterna drivs av en underliggande djup oro som finns i Hongkong över att Pekings inflytande successivt har ökat i Hongkong sedan 1997. Enligt överenskommelsen mellan Storbritannien och Folkrepubliken Kina, som slöts 1984 och som reglerar Hongkongs status, så skall Folkrepubliken ha kontroll över Hongkongs utrikespolitik och försvars- och säkerhetspolitik.

På alla andra områden skall Hongkong åtnjuta självbestämmande. Detta förhållande har kommit att kallas ”Ett land, två system”.

Men trots detta har Peking sedan 1997 stegvis ökat sitt inflytande i Hongkong, bland annat genom att kinesiska mediekonglomerat köpt upp medier i Hongkong.

Och det är detta demonstranterna är arga över i grunden, det är detta de är oroliga över i grunden, och det är detta de vill förändra i grunden.

Men det är högst osannolikt att demonstranterna kommer att kunna nå någon form av långsiktig framgång i detta. Det är en sak att de kanske lyckas få små eftergifter från styret i Hongkong, såsom att de exempelvis lyckades få förslaget om ett utlämningsavtal till Kina tillfälligt uppskjutet, och kanske till och med att det här lagförslaget dras tillbaka permanent. Och kanske kommer de lyckas att få Hongkongs ledare Carrie Lam att avgå. Men att man skulle påverka kommunistpartiets ledning i Peking, det är mycket osannolikt.

För fem år sedan hölls de så kallade paraplydemonstrationerna i Hongkong. Jag var där då. Det var massiva demonstrationer, minst lika massiva som nu, om än inte lika våldsamma.

Demonstranterna tog sig inte hela vägen i parlamentsbyggnaden då, till exempel. Men de här demonstrationerna, som sedermera ebbade ut – ledarskapet i Hongkong och Peking väntade helt enkelt ut dem för demonstranterna hade arbeten och skolor att gå till – väckte en slags demonstrationsådra i Hongkong.

Det har alltid förekommit demonstrationer, och stora sådana, i Hongkong, men demonstrationerna 2014 skapade en rörelse, som aldrig har försvunnit. Vissa av ledarna för demonstrationerna fängslades och blev i det närmaste levande martyrer för vissa i den här rörelsen.

Och det är den här rörelsen, den aktivistiska, demokratifirande, i huvudsak unga rörelsen, som i mångt ligger bakom de stora demonstrationerna i Hongkong nu.