22 år efter överlämnandet till Kina

Kina fördömer protesterna i Hongkong

2:53 min

Efter nattens våldsamma protester i Hongkong, där demonstranter bröt sig in den lokala parlamentsbyggnaden, har nu Kina kommenterat händelserna.

I ett uttalande fördömer man handlingarna och konstaterar att de underminerar förtroende för Hongkongs speciella ställning i Kina.
Samtidigt har Hongkong vaknat upp till en dag som präglas av besvikelse och sorg.

Vi har haft många fredliga demonstrationer, men det här var inte vad någon ville se, säger Hongkongbon Anthony när han står och ser förödelsen tidigt på morgonen lokal tid.

Redan när solen gick upp i morse började man städa undan de enorma mängder av bråte som täckt området runt Hongkongs parlamentsbyggnad.

Inne i byggnaden går kriminaltekniker, tillsammans med specialpoliser dels från roteln för organiserad brottslighet, dels från det som kan översättas till "identifikationsroteln", runt och säkrar spår i de sönderslagna utrymmen.

För det är ingen tvekan om administrationens ambition är att dom som bröt sig in och vandaliserade parlamentsbyggnaden, ska ställas inför rätta och dömas.

Jag får under förmiddagen kontakt med personer bland de som var med igår – de säger att de ska ligga lågt och hålla sig gömda. I alla fall ett tag.

Har då den här våldsamma aktionen, kanske de våldsammaste som Hongkong upplevt – påverkat de organiserade och fredliga demokratiaktivisterna?

Hongkongbon Anthony tror att det faktiskt finns förståelse. Det handlar om frustration, att ingen lyssnar, och det kan man trots allt förstå, menar Anthony.

Joshua Wong, den 22-åriga och tongivande demokratiaktivisten som släpptes ur fängelse för två veckor sedan, var inte själv med igår. Men när jag stöter på honom bland de som städar området säger han att detta visar hur desperata de unga demonstranterna är om de faktiskt gör detta trots risken för långa fängelsestraff.