Spanien: Första omröstning om ny regering närmar sig

0:29 min

I Spanien närmar sig nu en första omröstning om ny regering efter valet i april men sittande premiärministern Pedro Sánchez har inte lyckats få det stöd som krävs ännu för att fortsätta regera.

Den spanska kongressen i Madrid meddelar den 22 juli som datum för debatt och sen ska en första omröstning om premiärminister Pedro Sánchez hållas dagen efter.

I våras föll hans socialistregering efter att den borgerliga regeringen först fallit. Det är komplicerat att bilda allianser och Pedro Sánchez har inte lyckats nå en överenskommelse ännu efter valet för drygt två månader sen där hans parti vann högst stöd. Förhandlingarna har inte nått fram med mittenpartiet Ciudadanos eller vänsterradikala Podemos.

Oron finns för ett nyval igen i en att av EU:s största länder och med en viktig roll i eurosamarbetet. Pedro Sánchez har satt press på partierna och säger att landet behöver en regering i juli, inte under de följande månaderna.

Spanien kan inte stanna upp som land och behöver gå vidare med ekonomin, frågor om nya lagar och klimatåtgärder, anser hans parti. En ny opinionsundersökning visar att det är mittenpartiet Ciudadanos och nationalistiska Vox som förlorat väljarstöd under processen. Mittenpartiet Ciudadanos har valt samarbeten med nationalistiska Vox och konservativa Partido Popular istället för en regeringslösning som i Sverige som också fått uppmärksamhet i Spanien.