"Pokémon Go" populärt bland äldre

4:32 min

Det har gått tre år sedan det populära mobilspelet "Pokémon Go" släpptes. Och nu har det hittat en ny målgrupp.

Trots att inte lika många spelar "Pokémon Go" nu som när spelet släpptes, har det fortfarande en väldigt hängiven grupp spelare. Spelet, som i första hand riktade sig till barn och unga, har fått ett stort uppsving bland vuxna och äldre personer.

– Vissa tycker att det här är lite tramsigt. Men jag tycker det är kul! Andra spelar kanske golf eller köper en HD i min ålder, men jag fångar fiktiva digitala monster i en slags alternativ verklighet, säger 55-åriga Jan-Inge Ljungberg.

På en bakgård vid en stor graffitisprayad vägg i Malmö har drygt 20 personer samlats i sommarsolen. Nästan alla är män, många av dem är mellan 40 och 60 år. De är här för att spela mobilspelet "Pokémon Go". Just här finns den legendariska pokémonen Groudon, som ser ut som en stor röd dinosaurie, och det är den alla samlats för.

När "Pokémon Go" kom ut lockade spelet folk i alla åldrar att testa, men majoriteten av de som spelade seriöst och som hade en relation till Pokémon var framförallt barn och unga. Idag ser det inte riktigt likadant ut. Idag är många av de mest seriösa spelarna istället medelålders eller äldre, och många av dem är män.

– Jag började spela för att umgås med mina barn, säger Jan-Inge.

Kompisen Panayiotis "Takkis" Kokkinopanis håller med. Han började spela för att umgås med sitt bonusbarnbarn.

– Men han tappade intresset och jag fortsatte. Jag kunde inte sluta spela och har inte slutat sedan jag började.

Effie Karabuda är spelredaktör på Aftonbladet och hon har också märkt att många äldre män spelar "Pokémon Go".

– Jag tycker att det är väldigt spännande att det är just den gruppen som tagit till sig spelet, säger hon.

Hon tror att populariteten hos äldre män delvis beror på att det är ett lättillgängligt sätt för män att umgås.

– Det är kanske lättare att gå ut och spela "Pokémon" och på det sättet träffa människor än att i den åldern ringa en kompis och fråga om man ska hitta på något.