Arbetsmiljö

Vägarbetare allt mer utsatta

1:53 min

På sommaren pågår många vägarbeten och utsattheten för vägarbetarna har blivit mycket värre på senare år.

– Vägarbetarna vittnar om hur folk kör alldeles för fort och till och med kastar saker på dem ibland, som hamburgare, för att de är irriterade på att trafiken går långsammare, berättar trafikforskaren och psykologen Sonja Forward.

Hon leder nu ett forskningsprojekt på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som ska sammanställa alla olyckor och incidenter vägarbetare råkar ut för. Sedan Trafikverket slutade med sådana sammanställningar 2015 finns det nämligen ingen central instans som för den typen av statistik, utan det är upp till de enskilda företagen som utför arbetena.

Och förra veckan kom rapporten "Med fara för livet" från fackförbundet SEKO om vägarbetarnas arbetsmiljö. Den visar att på tio år har det blivit mycket värre, 59 procent av dem har varit med om incidenter på sin arbetsplats, en dubblering jämfört med 2009 år siffra på 31 procent.
Även andelen som känner oro för olyckor på grund av bilister som kör för fort har dubblerats under samma tid är nu uppe på 91 procent.

Vi åker förbi ett vägarbete och kollegan Björn Gunér hojtar "Bra jobbat!" och gör tummen upp.

– Det där tycker jag var jättebra, för de behöver all uppskattning som de kan få, säger trafikforskaren och psykologen Sonja Forward på VTI.