Enorma flytande algbälten förbryllar forskare

2:25 min

En kraftig tillväxt av Sargassotång i havet från Mexikanska golfen till Västafrikas kust förbryllar forskarna. I en amerikansk studie söker man svar på vad som ligger bakom den här massiva expansionen.

Ett märkligt fenomen sker just nu ute till havs.

Sedan år 2011 har flytande Sargassotång börjat växa till kraftigt, och satellitbilder från sommaren 2018 visar ett enormt algbälte som sträcker sig 8850 kilometer från Mexikanska golfen till Västafrikas kust. Totalt beräknas algerna väga drygt 20 miljoner ton, enligt en ny studie i tidskriften Science.  

Det är tångens luftfyllda blåsor gör att växten lever sitt liv flytande i havet, men varför sker det en sådan kraftig tillväxt av Sargassotång just nu?
Det kan, enligt studien, bero på att de vanligtvis näringsfattiga havsområdena där den lever kan ha fått mer näring, berättar Inger Wallentinus, professor emerita i marin botanik vid Göteborgs universitet:

– Dels att det kan komma med vattenströmmar från afrikanska kusten, det finns något som heter uppvällning när det kommer upp näringsrikt bottenvatten. Men sedan har de dessutom konstaterat att det kommer en del från Amazonas.

Tillväxten av Sargassotång innebär en del problem, som när tången flyter längs kuster och på stränder där den ligger och ruttnar, men för de djur och växter för vilka Sargassotången bildar en värdefull livsmiljö så kan den här algtillväxten få positiva effekter, menar Inger Wallentinus.

– Rent principiellt så är det som man kallar Sargassotång är en väldigt viktig miljö för det är massor med fiskar, som drar till sig större fiskar - Så det blir ett väldigt rikt samhälle.

Referens: M Wang et al. The Great Atlantic Sargassum belt. Science. DOI: 10.1126/science.aaw7912