UTREDS FÖR JÄV

Tjeckiens premiärminister anklagas för förtal

2:34 min

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš stäms nu av tjeckiska Transparency International för förtal. Babiš utreds redan sen ett år av EU för jäv och för att ha mottagit felaktiga EU-bidrag i mångmiljonbelopp. Pengarna har gått till företag, som premiärministern kontrollerar.

– Det finns inte något officiellt uttalande, bara läckta dokument och utkast till beslut, men ingenting än, som säger klart och tydligt att Andrej Babiš har en intressekonflikt och det är ett stort problem, som skadar EU:s ekonomiska intressen, säger Milan Eibl, chefsanalytiker på Transparency International i Prag.

Organisationen, som undersöker korruption och transparens, har försett EU med underlag för den utredning, som pågått ett år mot Tjeckien.

Det handlar om minst 40 miljoner euro, som felaktigt betalats ut till jordbruksföretag som premiärministern äger, men påstått ha lämnat över till en fond. Något som visade sig inte stämma och i april rekommenderade tjeckisk polis åtal mot Babiš för bedrägeri och att ha skadat EU:s finansiella intressen.

Dagen efter tvingades justitieministern att avgå och ersattes av en Babištrogen minister. Det triggade igång de största demonstrationerna på flera år. Proteströrelsen är riktad mot Babiš och hans allierade, som sägs leda landet som sitt eget företag.

Trots flera misstroendeomröstningar har dock Babiš suttit kvar. Inte ens en läckt revision från EU, som visar att Babiš hade en intressekonflikt då han varit med och beslutat om EU bidrag till Tjeckien, som gått till hans jordbruksföretag Agrofert har rubbat honom.

Hans retorik mot kritikerna har varit aggressiv och han kallar genomgående Transparency International för Korrupta Transparency.

– Han startade en rad media-attacker mot oss och vi bad först artigt honom att sluta och använda vårt korrekta namn. Men han fortsatte via de medier han äger att attackera, så därför beslöt vi stämma honom den här veckan, säger Milan Eibl vid Transparency.