Miljö

Regeringen vill förbjuda mer plast

2:09 min

Regeringen vill gå längre än EU:s plastförbud och också förbjuda engångsartiklar som plastmuggar och plastbehållare till mat. Även plast som skräpar ner stränderna vill regeringen stoppa.

– Nu går vi före i EU:s plastdirektiv och utreder om det är möjligt att förbjuda plastmuggar, och också om det går att förbjuda livsmedelsbehållare för engångsbruk, säger miljöminister Isabella Lövin.

EU:s förbud mot engångsartiklar som plastbestick och plasttallrikar ska vara genomfört 2021.

Regeringen har som en följd av januariavtalet med Liberalerna och Centerpartiet beslutat utreda ett förbud för plastmuggar och plastbehållare för livsmedel. Men vill alltså även förbjuda plast som skräpar ner på stränderna.

– Vi vill också se om man kan reglera eller förbjuda ytterligare platsprodukter som vi oftast hittar på våra stränder, säger Isabella Lövin.

Även mikroplast i konstgräs och liknande plastanvändning vill regeringen begränsa.

Problemet med användningen av plast är att den tar lång tid att bryta ner och att den är ett miljöproblem.

Redan om två år vill regeringen se ett förbud för plastmuggar och plastbehållare för livsmedel.

– Vi ser ju alla, och vi förstår ju alla, att det är helt ohållbart att ett material som håller i hundratals år, och i princip är inte är nedbrytningsbart i naturen, används en enda gång och sedan slängs. Vi måste hitta nya system som är hållbara, säger Isabella Lövin.

De aktuella plastprodukterna måste ersättas med annat material som till exempel pappersprodukter. Och producenter av engångsplasten måste tänka om och utveckla alternativ, säger Isabella Lövin.

– Bland annat ska utredningen titta på, om det ska vara ett tvång att restauranger och andra ska kunna leverera mat i medhavda behållare eller om man kan införa någon typ av pantsystem eller också att man får övergå till andra material än plast.