RECENSION – FILM

En midsommarnatts mardröm

2:56 min

Hur följer man upp skräcksuccén "Hereditary"? Jo, Ari Aster skräms med svenskt midsommarfirande i Hälsingland. Och det vita färgas rött.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Midsommar"
Regissör: Ari Aster
Manus: Ari Aster
Skådespelare: Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper 
Genre: Drama, skräck
Betyg: 3 av 5

Är Ari Aster skräckgenrens Wes Anderson? I "Hereditary", skräcksuccén från förra året, byggde Toni Collettes mammakaraktär en dockskåpsvärld utifrån sin familjs liv, och i nya filmen "Midsommar" är kläder och en del detaljer lika fiffiga. Midsommarfirandet i amerikanen Ari Asters nya film sker i Hälsingland och alla är klädda i vitt med starka färger i sydda mönster. Och när ungdomsgänget kommer till dit passerar de en banderoll där man hastigt, upp och ned från bilen, kan läsa "Stoppa massinvandringen till Hälsingland".

Okej, Wes Anderson jobbar med värme och humor, Ari Aster vill göra intelligent skräck. Men jag gillar miljöerna, kläderna, och att han fixar språket så bra i "Midsommar" – här pratas inga låtsasdialekter. Svenskarna pratar svenska med varandra och icke-tillgjord engelska med ungdomarna. Men det mesta är förstås på engelska, eftersom filmen handlar om ungdomsgänget och deras upplevelser.

I centrum står ett killgäng som bjudits in för att fira midsommar i Sverige av Pelle, en svensk som nu bor i USA. Hans familj firar traditionellt, berättar han, och så frestar han med alla snygga svenska tjejer. En av killarna har en tjej, Dani, som nyss mist sin familj i ett otäckt familjedrama och som bestämmer sig för att hänga med till Sverige.

När de anländer till Hälsingland möts de av vitklädda människor, de erbjuds en drog och så börjar ett sektlikt midsommarfirande som övergår i ren skräck.

Tyvärr är inte själva berättelsen lika stark som den värld som byggts upp. Filmen påminner om "Hereditary", där jag också tycker att en del av spänningen och charmen försvann när skräcken måste stegras. Men den är väl värd att se för den värld vi bjuds in i. Och slutscenen är färgstark.