Iran

Oro i EU över Irans urananrikning

1:48 min

Spänningen kring Iran växer sedan landet meddelat att de ökat anrikningen av uran. Därmed bryter Iran mot kärnteknikavtalet som syftar till att hindra landet från att utveckla kärnvapen. Det oroar EU som försökt rädda avtalet.

Vi är väldigt oroade över att Iran annonserat anrikning av uran över den tillåtna nivån i kärnteknikavtalet, säger EU:s talesperson för utrikesfrågor i ett skriftligt uttalande till Ekot.

EU var drivande för att skapa kärnenergiavtalet 2015 och har den senaste tiden försökt rädda det sedan USA lämnat avtalet och Iran svarat med att hota öka anrikningen av uran - ett hot som landet nu fullföljer.

Från och med i dag överskrider Iran det gränsvärde som avtalet tillåter. Nivån är visserligen långt ifrån tillräcklig för att kunna utveckla kärnvapen men EU och flera europeiska länder uppmanar Iran att backa och återgå till lägre, avtalsenlig nivå.

Irans utrikesminister säger att man kan återgå till lägre nivåer om de europeiska länderna i kärnenergiavtalet - Tyskland, Frankrike och Storbritannien, bistår landet att undkomma de amerikanska sanktioner som införts sedan USA lämnat avtalet. Sanktionerna har slagit hårt mot oljeindustrin och landets ekonomi.

EU har försökt ge stöd till europeiska bolag så att de kan fortsätta göra affärer med Iran trots USA:s sanktioner, men till syvende och sist är det beslut som företagen fattar, inte EU.

Talespersonen för utrikesfrågor säger till Ekot att EU nu inväntar mer information från Internationella Atomenergiorganet och att man är i kontakt med andra länderna som ingår i avtalet för att avgöra vad som blir nästa steg.