KÄRNENERGIAVTAL

Experten: Iran kan ha kärnvapen om ett år

2:26 min

Under söndagen meddelade Iran att de har för avsikt att överskrida ännu en gräns i kärnenergiavtalet från 2015, och höja anrikningsgraden av uran till 5 procent.

Nya överträdelser kommer att ske var 60:e dag, om inte USA:s sanktioner mot landet hävs. Ekot har träffat en av Sveriges främsta experter på kärnbränsle, för att få svar på hur snart Iran skulle kunna bygga ett kärnvapen.

Janne Wallenius är professor i reaktorfysik vid KTH i Stockholm. Han har tagit med oss till ett av institutionens laboratorium för att visa prover på uran – grundämnet som just dominerar en av världspolitikens mest infekterade konflikter.

I förra veckan meddelade Irans president Hassan Rouhani att landet nu har mer än 300 kilo låganrikat uran, och att man därmed överskridit en av gränserna i det så kallade Iranavtalet.

I går, hävdar myndighetsföreträdare, inleddes även processen att anrika uran till högre koncentrationer än vad avtalet tillåter.

Tidigare hade Iran närmare 20 000 gascentrifuger, men sedan Iranavtalet är de begränsade till 5 000. Enligt Janne Wallenius är fullt tillräckligt för att framställa ett kärnvapen inom en relativt snar framtid.

Om hur lång tid skulle Iran kunna ha ett färdigt kärnvapen, om de försökte?

– Ett eller ett par år, det bör vara i det här laget, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH.