Unikt beslut

Här får mammor med hiv gratis mjölk till sina barn

1:37 min

Region Stockholm är först i landet med att dela ut gratis modersmjölksersättning till mammor med hiv – som inte får amma sina barn på grund av smittorisken.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det fortfarande finns en liten risk att hiv kan smitta via modersmjölken.

Josefin som lever med sjukdomen fick barn för tre år sedan. Hon tycker att gratis modersmjölksersättning borde ges till alla kvinnor i hennes situation, oavsett var de bor.

– Det kändes ju lite som att man blev straffad. Och det ska inte vara en klassfråga om man har råd att ge sitt barn mat.

De flesta regioner i landet svarar att frågan om gratis ersättning inte varit uppe för diskussion eftersom gruppen det berör är väldigt liten. Till exempel i Region Dalarna.

– Vi gör inte skillnad på någon nybliven mamma och deras bebisar, utan vi behandlar alla likadant. Alla får bekosta sin modersmjölksersättning själv, säger Annika Strid, avdelningschef för BB på Falu lasarett.

Men i Region Stockholm blir man alltså först ut med att ge ut gratis modersmjölksersättning till kvinnor med hiv. Smittskyddsläkare Per Follin menar att man ska se det som åtgärd mot smittspridning och hoppas att fler regioner tar efter.

– Vi har räknat på att kostnaden ligger på ungefär 6000 kronor per kvinna och i Stockholm har vi mellan trettio och fyrtio kvinnor per år som det kan bli aktuellt för. Så det är en förhållandevis liten summa till stor vinst för patienten.