Svårt kontrollera rökförbud när Metallica spelar

2:26 min

Ikväll spelar hårdrocksbandet Metallica på Ullevi i Göteborg. Den nya tobakslagen innebär att det kommer att råda rökförbud inne på arenan.
Men det råder oklarheter kring vem som bär ansvaret för att publiken inte röker på konsertområdet.

63 000 hårdrockare väntas till Ullevi ikväll i det som många kallar sommarens största konserthändelse i Sverige.

I och med den nya tobakslagen från 1 juli råder rökförbud på hela konsertområdet. Tydliga skyltar ska informera publiken. Rökare ska stoppas, uppmanas att släcka cigaretter och avvisas om dom fortsätter att röka inne på Ullevi.

Enligt Miljöförvaltningen i Göteborg är det Gotevent, det kommunala arenabolaget som driver Ullevi, som bär ansvaret för att lagen följs.

Anders Albertsson är evenemangschef på GotEvent och han säger nu att det finns ett gemensamt ansvar ihop med konsertarrangören Live Nation

– Myndigheten håller oss som ansvarig men sedan har vi ett gemensamt ansvar för evenemanget, det är LiveNation som får tillstånd att bedriva verksamheten. Sedan vet vi att detta är nytt även för myndigheten så vi kommer att göra det bästa för att dels ha en bra dialog med myndigheten och dels se att lagen efterlevs.

GotEvent skriver på sin hemsida att ansvaret för rökförbudet ligger på den som har praktiska möjligheter att se till att bestämmelserna om rökförbud följs.

Mijöförvaltningen i Göteborg kommer att finns på plats ikväll på Metallica-konserten på Ullevi för att kontrollera om rökförbudet efterlevs. Om regelverket inte följs, kan miljöförvaltningen utdöma vite.

Miljöinspektör Yusra Moshtat:

– Vår tolkning som tillsynsmyndighet är att GotEvent bär ansvar för verksamheten. Så oavsett hur de tolkar lagen så är det vår tolkning som gäller, och vi kommer att inrikta oss mot GotEvent och inte mot arrangören.