Ytterligare massgripanden väntar i Turkiet

1:24 min

I Turkiet har regeringen beordrat att ytterligare 200 personer som misstänks ha kopplingar till den rörelse som anklagas för kuppförsöket sommaren 2016 ska gripas. Majoriteten jobbar inom det militära.

Åklagare i Turkiet har idag utfärdat arresteringsordrar för personer i olika befattningar inom armén, flygvapnet, flottan och kustbevakningen, men även civila skriver den statliga nyhetsbyrån Anadolu. De misstänks ha kopplingar till den så kallade Gülenrörelsen som enligt president Erdogan låg bakom det misslyckade kuppförsöket för tre år sen.

När delar av militären försökte ta över Turkiet den 15 juli 2016 uppmanade president Erdogan sina anhängare att gå ut på gatorna för att göra motstånd. Minst 249 personer dog.

Sen dess har det pågått en massiv utrensningskampanj - enligt FN har över 77 000 personer frihetsberövats i väntan på rättegång och över 150 000 militärer och anställda inom det offentliga har blivit av med sina jobb.

Turkiets president anklagar predikanten Fethullah Gülen som lever i exil i USA för att vara hjärnan bakom kuppförsöket. Gülen själv nekar till all inblandning.

Flera länder kritiserar Turkiet för den utresning som pågår och anklagar president Erdogan för att använda den misslyckade kuppen som ett svepskäl för att stärka sin makt.

Nyhetsbyrån skriver att polisen nu söker efter de misstänkta i simultana insatser i flera olika delar av landet. Hittills har åtta av de 200 personerna gripits