Invasiva arter

Ny krabba upptäckt i Sverige

2:13 min

En krabba som aldrig tidigare hittats i Sverige har fångats vid den skånska kusten.

Det var en fiskare som i våras fick den märkliga fångsten i en tina på 27 meters djup utanför Kullen i nordvästra Skåne.

Matz Berggren, forskare på den marina forskningsstationen Kristineberg utanför Lysekil, konstaterar nu att det rör sig om en så kallad Rock crab, eller stenkrabba på svenska, som kan ha kommit hit som larv i ett fartygs ballastvatten.

– Man tyckte det såg ut som en lite missformad krabbtaska, alltså Cancer pagurus. Men när man började titta närmare så var det ju inte det, säger Matz Berggren.

Stenkrabban har aldrig tidigare påträffats i Europa, förutom längs den isländska västkusten, där den spridit sig snabbt. Den hör hemma i Nordamerika, där den föredrar steniga bottnar, men om den trängs undan av till exempel hummer kan den kan även klara sig på mjukbottnar.

Något som gör att stenkrabban har potential för att klara sig längs den svenska kusten och börja konkurrera med havskräftan, menar Matz Berggren:

– Framför allt havskräftan är inte aggressiv och stark nog för att knäcka en krabba, men däremot kan nog krabban knäcka en havskräfta.

Matz Berggren ber nu att få in tips från allmänheten om man upptäcker flera stenkrabbor för att ta reda på om det skett någon spridning av den här krabban som har en ryggsköldsbredd på max 140 millimeter.
Han öppnar en glasburk där stenkrabban ligger bevarad i sprit för att visa hur den ser ut:

– Här har vi den, och vi ser att benen är långa, längre än klorna.

Stenkrabban är även hårigare än sin svenska motsvarighet krabbtaskan, samtidigt som ryggskölden är gulorange med mörka prickar, säger Matz Berggren.