Polisen varnar

Utbredd barnsexhandel på sugardejtingsajter

2:12 min

Polisen varnar nu för utbredd sexhandel med barn på så kallade "sugardejtingsajter". Ofta handlar det om vuxna män som köper sex av unga flickor.

Efter en vecka av särskilda insatser tidigare i somras har tio förundersökningar inletts om sexualbrott mot minderåriga.

– Vi utgick från barnen, brottsoffren. Vi kunde på olika sajter hitta annonser där de har lagt upp sig själva, säger Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen på Polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Under en vecka i mitten av juni genomförde polisen en rad riktade insatser mot barnsexbrott, som en del i en större europeisk satsning, inom ramarna för Europol-samarbetet. Sex av sju svenska polisregioner deltog i arbetet, som samordnades av NOA. Sammanlagt jobbade 44 poliser med insatsen, som alltså ledde till tio nya förundersökningar om sexualbrott mot barn.

Brottsoffren hittades genom annonser på så kallade sugardejtningsajter, där personer byter presenter och pengar mot umgänge och sex.

– De var de inte 18 år. Från 13-årsåldern och uppåt. Där kunde vi också hitta att de var brottsoffer utsatta för våldtäkter och annan brottslighet under lång tid, säger insatsledaren Emil Eisersjö.

Insatsen gjordes i nära arbete med kommunernas socialtjänster. Enligt Emil Eisersjö är majoriteten av brottsoffren unga flickor som tidigare varit med om övergrepp, ofta inom familjen.

– Vi ser inga socialekonomiska faktorer utan oftast när vi skrapar på ytan så är det så att man har själv varit utsatt för någon form av övergrepp . Så att det är barn som mår väldigt dåligt. En form av självskadebeteende som man har hamnat i.

Rent generellt, vad har du för bild av de här sajterna?

– Det är en marknadsplats för prostitution. Även om det inte är så sidan är upplagd. När man loggar in så är det tydligt att sådant här inte ska förekomma. Många av de här ungdomarna och barnen som lägger upp sig skulle inte ha lagt ut sig på en sida som hette prostitution.se.