Räknar inte med publiksuccé – trots VM: ”Försvinner”

3:48 min

VM blev en succé, både spel- och intressemässigt.
Men de damallsvenska klubbledarna som Radiosporten pratat med är osäkra på om det hjälper damallsvenskan.

När damallsvenskan nästa vecka startar om igen efter VM så hoppas klubbarna att kunna rida på den intressevågen som har sköljt över landet de senaste veckorna.

Men vi ska nog inte hoppas för mycket på gigantiska åskådarmassor på matcherna, säger flera klubbledare som Radiosporten har pratat med.

– Vi hoppas väl att det ska lyfta, men jag är inte säker på att publiksiffrorna i damallsvenskan kommer att bli så mycket högre. Det blev ju ingen höjning 2013 efter EM i Sverige, säger Djurgårdens verksamhetschef Ola Danhard, och syftar på hemmamästerskapet där Sverige tog brons.

FC Rosengårds mångårige klubbchef Erling Nilsson är även han medveten om att det inte finns några garantier för ökat intresse för den högsta nationella serien, trots landslagets framgångar. Framför allt i de omgångar som kommer lite senare under höstsäsongen.

– Det är en ständig kamp. Det är bara för oss att fortsätta jobba och spela bra fotboll. Folk börjar få upp ögonen för att det faktiskt är fantastiskt bra kvalitet på damfotbollen, säger han, och fortsätter:

– Men därifrån, till att gå till en idrottsplats när det regnar småspik i oktober, det är en utmaning.

Han är dock mer optimistisk nu jämfört med efter tidigare landslagsframgångar.

– Jag tror ändå att detta är någonting. Det går inte att vrida klockan tillbaka. Jag tror att man har kommit in i en ny tid. Men det gäller för oss klubbar och intresseorganisationen EFD att ha en klar bild av hur vi ska jobba, säger han, och lägger till:

– Det är långsiktigt. Vi kan säkert få folk till första matchen mot Växjö. Men det ska vara en trivselkänsla så att vi får folk som är kvar, inte bara för att man ska tacka VM-stjärnorna till exempel.

Hör fler röster i ljudklippet ovan.