Kriminalvården vill se stopp

Förslag om rökförbud på häkten och anstalter

2:02 min

Det ska bli totalt rökförbud på landets häkten och fängelseanstalter. Det vill i alla fall Kriminalvården som har skickat in ett sådant förslag till regeringen, vilket TT var först att rapportera om.

Varannan person som är intagen på häkte eller anstalt röker, enligt Kriminalvården. I dag får intagna personer röka utomhus på särskilda platser, men om Kriminalvårdens förslag om lagändring går igenom blir det alltså ett totalförbud.

Det handlar om att stoppa rökningens hälsorisker och minska den passiva rökningen både för personal och för andra intagna, enligt Christina Källgren Pettersson som är enhetschef på anstalts- och häktesavdelningen på Kriminalvården.

– Det känns som ett naturligt nästa steg att införa ett rökförbud med de skärpningar i lagstiftning som sker i samhället överhuvudtaget, säger hon.

Har rökning varit ett problem?

– Inte egentligen. Det handlar om att också respektera de som inte röker och som utsätts för passiv rökning.

Germay Woldu är vice förbundsordförande för Kriminellas revansch i samhället, Kris. Han tycker att förslaget är dåligt och att ett genomförande är en inskränkning som kommer att leda till bråk.

– Det är den lilla frihet som man har, att få kunna koppla av och röka en cigarett. Då menar jag att om man skulle totalförbjuda det kommer det att få negativa konsekvenser. säger han.

Men Christina Källgren Pettersson på Kriminalvården tror inte på några upplopp även om det kan bli utmanande för vissa personer. Om rökförbudet är en inskränkning vill hon att regeringen utreder.

– Det är ju därför som vi nu går in med hemställan till regeringen som får ta ställning till om det här är okej eller om det är ett för stort ingripande i människors fria val, säger hon.