Grundlurades av komikerduo

Avgångskrav mot premiärminister efter skämtsamtal

2:02 min

I Nordmakedonien kräver oppositionen att premiärminister Zoran Zaev avgår efter att han blivit grundlurad av två ryska komiker.

Tidigare i veckan publicerade komikerduon inspelade telefonsamtal med Nordmakedoniens ledare där de utger sig för att vara Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– God eftermiddag, premiärministern. Jag är glad att höra din röst! Säger en person som presenterar sig som Ukrainas förre premiärminister Petro Porosjenko och Zoran Zaev svarar glatt och berättar om vädret hemma i Skopje.

Men förutom väder diskuterar också Nordmakedoniens premiärminister med den falske Porosjenko sitt lands ansträngda relation till Ryssland, namnuppgörelsen med grannlandet Grekland samt den nordmakedonska ortodoxa kyrkans status.

Tre gånger – från augusti förra året till april i år – ska komikerna ha ringt upp Zoran Zaev och utgett sig för att vara den ukrainske presidenten.

Vid ett av samtalen lämnas luren också över till en person som påstås vara Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Men i själva verket är det de ryska komikerna Vladimir Kuznetsov och Aleksej Stoljarov som ringt upp Nordmakedoniens premiärminister.

Kuznetsov och Stoljarov har gjort liknande saker förr och tjuvringt till bland annat Turkiets president Erdogan och Frankrikes president Macron.

I veckan kallade Zoran Zaev till presskonferens där han medgav att samtalen ägt rum och att han blivit grundlurad. Men anklagar den ryska humorduon för att vara del av en välorganiserad struktur med syfte att misskreditera och sprida falska nyheter – inte minst om länder som mot Rysslands vilja strävar mot EU och Natomedlemskap.

Nordmakedoniens största oppositionsparti, VMRO-DPMNE, har krävt Zaevs avgång och menar att han genom de falska telefonsamtalen skadat landets nationella intressen och för att ha avslöjat känslig information.

Premiärminister Zaev säger att han inte tänker avgå men att man nu ska se över sina rutiner för en säker kommunikation.