UTREDNING

USA inleder utredning om fransk digitalskatt

1:30 min

Under måndagskvällen kom besked att USA ska inleda en utredning om den digitalskatt som Frankrike vill införa mot globala teknikföretag, en utredning som kan leda till nya handelstullar från USA.

Det franska parlamentet väntas under tisdagen godkänna en ny och omdebatterad skatt där stora teknikföretag ska betala 3 procent i skatt på intäkter i Frankrike, det kan till exempel handla om digital annonsering. Enligt Frankrike och flera andra länder i EU betalar stora teknikföretag som Google, Facebook, Amazon och Apple inte tillräckligt med skatt globalt.

USA har länge varnat för att en sådan skatt skulle slå orättvist mot amerikanska företag. Och i går kväll meddelade landets särskilde handelsrepresentant Robert Lighthizer att USA tillsätter en så kallad sektion 301 - utredning, samma slags utredning som förra året fick USA att införa handelstullar mot Kina.

"Presidenten vill att vi undersöker om en sån skattelagstiftning diskriminerar USA:s handel eller skapar en börda för amerikanska företag", sa Lighthizer i ett skriftligt uttalande. Och utspelet applåderades av ledande republikaner som sa att det är viktigt att skydda amerikanska intressen så att inte jobb här i USA går förlorade.

Tidigare i år misslyckades EU att om att enas om hur stora digitala företag ska beskattas och då beslöt sig Frankrike att gå vidare på egen hand. Enligt Frankrike kommer skatten omfatta ett 30-tal stora teknikföretag och inte bara amerikanska.