Ska minska utsläpp

Trögt att få alla vägfärjor att gå på el

2:18 min

Vägfärjorna i Sverige ska i framtiden drivas med el. Men utvecklingen går trögt om man jämför med grannlandet Norge.

Den gula vägfärjan som går mellan Vaxholm norr om Stockholm och Vaxholms fästning, är en av sju vägfärjor i Sverige som körs på el.

Tanken är att landets samtliga 70 vägfärjor ska gå på el i framtiden. Sverige har som mål att minska utsläppen från transporter med 70 procent från år 2010 till år 2030 och där ingår även de statliga vägfärjorna.

– Vi måste tänka på klimatet. En annan fördel är man slipper buller. Det enda man hör är elkabelhjulet som snurrar lite svagt, säger Erik Froste, vd för statliga Färjerederiet.

Men utvecklingen i Sverige går trögt om man jämför med vårt grannland Norge. Där sjösattes den första elfärjan för fyra år sedan och i våras bestämde den norska regeringen att alla landets 200 vägfärjor ska vara elektrifierade före år 2025.

En förklaring till att Sverige inte kommit lika långt är att ladd-infrastrukturen inte är tillräckligt utbyggd. Och laddningen blir också mer komplicerad då svenska färjor ofta lägger till med fören mot kajen, istället för längs med. Det gör det helt enkelt svårare att matcha kontakten från land med kontakten ombord.

Statliga Färjerederiet har nyligen fått levererat Sveriges första elhybridfärja som ska trafikera Gullmarsfjorden på västkusten. Men elhybriden kommer till att börja med köras på diesel, just eftersom det saknas möjlighet att ladda batterierna.

– Det är väl lite typiskt. Det går snabbare att göra en offentlig upphandling och bygga fartygen än vad det tar att få fram kablarna.