40 år efter Sverige

Barnaga förbjuds i Frankrike

1:32 min

I dag publiceras den nya lagtexten med ett förbud mot barnaga i Frankrike, efter många år av debatt.

Franska medier konstaterar i dag att Frankrike nu, 40 år efter Sverige som var först ut, också har ett förbud mot barnaga.

– Ett föräldraskap ska inte innehålla fysiskt eller psykiskt våld mot barn. Det är en symbolisk lag, säger parlamentarikern bakom lagtexten Maud Petit till fransk tv.

Hela 85 procent av de franska föräldrarna använder fortfarande fysiska bestraffningar mot sina barn och det har länge varit ett stort motstånd mot ett förbud. Rätten att med fysiskt våld "disciplinera" sina barn har funnits sedan början av 1800-talet och varit skyddad i fransk lag.

En örfil eller lite smisk på rumpan är inte att likställa med våld är argument mot lagen. Fysiska bestraffningar används i pedagogiskt syfte och för att uppfostra, hävdar många franska föräldrar.

Förbudet har nu antagits i både nationalförsamlingen och senaten av politiker som påpekar att uppfostran med våld bara skapar mer våld i samhället. Syftet nu är att lagen ska ändra mentaliteten i Frankrike eftersom förbudet mest är symboliskt. Texten kommer att läsas upp för brudpar vid vigselceremonier.