Georgien.

Tusk fördömer ryskt flygstopp till Georgien

1:56 min

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fördömer det flygstopp Ryssland införde mellan Georgien och Ryssland. Det sa han i samband med ett besök i landet i dag.

– Georgien är ett partnerskapsland med stora säkerhetsutmaningar, sa Donald Tusk vid ett internationellt möte i georgiska kuststaden Batumi.

Flera europeiska toppolitiker, däribland Sveriges utrikesminister Margot Wallström, möttes där i dag för att diskutera landets relation till EU.

Vid flera tillfällen poängterade Donald Tusk att Georgien är en viktig partner för EU. Han passade även på att fördöma det flygstopp Ryssland införde mellan länderna som svar på de protester som bröt ut där för tre veckor sedan.

Det efter att en rysk parlamentariker besökte landet och fick tala i det georgiska parlamentet i samband med ett internationellt möte för ortodoxa parlamentariker. Trots att sammanhanget inte var politiskt rörde det upp många känslor i landet. Tiotusentals tog sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje. Polisen försökte stävja protesterna med tårgas och gummikulor, vilket i sin tur ledde till fler demonstrationer.

Kreml kallade protesterna för "Ryssofobiska" och svarade med att stoppa all flygtrafik mellan länderna. Ett beslut som redan slagit hårt den georgiska turismindustrin. I dag kallade Donald Tusk Rysslands beslut för "orättvist och oproportionerligt."

Bakgrunden till de komplicerade relationen mellan Georgien och Ryssland är det korta kriget 2008 då Ryssland tog kontroll över de två georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien. Sedan dess har länderna inga diplomatiska förbindelser.

Landets president Salome Zurabishvili sa efter mötet med Donald Tusk att hon på något sätt kommer att förhålla sig till de senaste tidens protester i landet.