Kan bli ändring

Än så länge lagligt att fylleköra elsparkcykel

2:12 min

Antalet olyckor med elsparkcyklar ökar men är det fortfarande inte olagligt att köra alkoholpåverkad, något som nu kan ändras.

I dag är det inte olagligt att köra elsparkyckel alkoholpåverkad, mitt i vägen eller utan hjälm – något det kan bli ändring på efter en utredning som flera myndigheter, bland annat polisen och Trafikverket, jobbar på.

En av de som tycker sparkcyklarna är bra och praktiska, är Leo, som också erkänner att det har hänt att han kört dem berusad.

– Jag har kört påverkad på dem, det har man gjort, det är mycket lättare än att ta en taxi hem eller stå och vänta på bussen i en kvart, så det är praktiskt.

I dag är det inte olagligt att köra sparkcyklarna full, eller på gångväg. Man behöver inte heller ha hjälm. Men det skulle det kunna bli ändring på. Sedan de introducerades i Stockholm i slutet på förra året har sparkcyklarnas säkerhet varit ett hett ämne för diskussion.

Hittills i år har 107 personer skadats i sparkcykelrelaterade olyckor. De allra flesta är lindriga olyckor, till exempel skrubbsår, men vissa är allvarligare. Och i slutet av förra månaden avled en person i Helsingborg efter att ha krockat med en bil då han körde sparkcykel på kvällen.

Efter det inleddes en utredning av polisen och trafikverket, om sparkcyklarnas säkerhet. Det skulle kunna bli så att de måste klassificeras om som mopeder. Då gäller hela andra regler, till exempel får man inte köra berusad. Då skulle det kunna bli aktuellt med nykterhetskontroll även av sparkcykelförare, det menar Erling Andersson, som jobbar med trafik på Polisens Nationella Operativa Avdelning.

– Det är klart att det blivit uppmärksamhet på det här och det diskuteras vid kaffebordet, men vi nationellt, där jag då jobbar på utvecklingscentrum mitt, har inte gjort någon initiativ till att köra några riktiga insatser. Det är möjligt att vi kommer fram till det, men det är inget jag vill föregå, det mötet.

Finns det några nackdelar med att man får köra lagligt berusad i trafiken?

– Ja, det är de som kör påtagligt berusade så att de är en fara för sig själv och andra, och då måste det finnas någon form av kontroll, någon nivå på blåsningen och hur fort man får köra på dem.