Pengar

Förslag om kontanter på banker välkomnas

2:23 min

Flera branschorganisationer och föreningar välkomnar regeringens förslag att tvinga de större bankföretagen att hantera kontanter.

Förslaget gäller banker med en inlåning på över 70 miljarder kronor. Och även kunder vi talar med tycker att bankerna borde ha kontanter.

– Det tycker jag verkligen, säger en bankkund. Jag tycker att de är jättedåliga med service på det.

– Varför inte, även om det inte behövs för mig, så behövs det för andra, så det är bara bra, säger en annan om förslaget.

Det var den 20 juni som regeringen presenterade sitt förslag som ställer nya krav på kontanthantering på bankerna. Förslaget innebär att de stora bankerna ska tillhandahålla platser för kontantuttag för konsumenter och insättningar av dagskassor för företag i hela landet. Annars kan de straffas med sanktionsavgifter.

Storbankerna hänvisar till branschorganisationen Svenska Bankföreningen och VD Hans Lindberg säger i en skriftlig kommentar att föreningen ser ett stort värde med att kontanter finns tillgängliga över hela Sverige.

De har därför tagit fram ett eget förslag till självreglering från branschens sida som de anser fyller behoven bättre än lagförslaget. Vad det är vill de inte säga utan tänker presentera det samtidigt som regeringen lägger propositionen i riksdagen till hösten.

Positiva reaktioner på regeringens förslag kommer bland annat från branschorganisationen Företagarna, där Patrik Nilsson är samhällspolitisk chef.

– Företagarna är glada för det här förslaget, säger Patrik Nilsson.

– Vi har själva föreslagit det under en lång period. I dag är det så att butiker och andra verksamheter ute på framförallt glesbygden får sitta och hålla på väldigt mycket kontanter. Och det är givetvis en säkerhetsfråga som kanske polisen är väldigt långt borta ifrån, men det är framförallt en väldigt stor kostnad.

Förre rikspolischefen Björn Eriksson är ordförande för Kontantupproret. Han är nöjd med att regeringen nu lagt ett förslag.

– Äntligen! säger Björn Eriksson.
– Det är någonting vi har kämpat för i fem, sex år och det är en viktig delseger, men det är ingen totalseger.

Enligt Björn Eriksson är den här frågan långt ifrån avgjord.

– Om man sedan följer upp med att man inte får handla med de kontanter man har, då båtar det ju föga, så jag antar att det är nästa stridsområde.