Mobilspelet "Pokémon Go" har blivit populärt bland äldre människor

2:26 min

Mobilspelet "Pokémon Go" har blivit populärt bland äldre människor. Spelet kom ut för tre år sedan. Då var det många barn och unga som spelade. Men det har blivit fler och fler vuxna som spelar det.

Spelet "Pokémon Go" kan man inte spela hemma på soffan. Man måste gå runt på gatorna med mobilen. Man ska hitta monster som man kan se i mobilen när man går runt på gatorna.

Det är inte lika många ungdomar som spelar spelet idag som när det kom ut. Men det har blivit fler och fler vuxna som spelar. Framför allt män mellan 40 och 60 år. Panayiotis Kokkinopanis är över 60. Han är från Malmö. Han började spela med sitt barnbarn. Barnbarnet slutade spela efter ett tag. Men han fortsatte. Det säger han till Kulturnytt i kanal P1.

– Det var mitt bonusbarnbarn som spelade. Och jag tänkte, jag laddade ner spelet. Jag tänkte "Gör honom sällskap, gör någonting tillsammans!" Men sedan var det jag som fastnade i det, säger han.

Panayiotis Kokkinopanis säger att han har träffat många kompisar som också spelar "Pokémon Go". Många äldre gillar spelet för att det gör det lätt att träffa kompisar, tror Effie Karabuda. Hon är spelexpert på tidningen Aftonbladet.

– Den äldre generationen kan ha lite svårt att typ umgås med andra män. Eller äldre män är ju ofta ganska ensamma. Och det här kan vara ett väldigt enkelt sätt för dem att gå ut och bomba med någon: "Har du hittat någon rolig Pokémon?" Alltså att man lätt kommer igång med ett samtal och är en del av en gemenskap också, säger hon.

Panayiotis Kokkinopanis har till och med åkt på semester med sina kompisar - bara för att spela Pokémon.