Homofobi

Han kämpar för homosexuella i Botswana

1:53 min

Letsweletse Motshidiemang tänker fortsätta kampen efter att regeringen i Botswana sagt att man kommer överklaga domstolsbeslutet som gjort det lagligt med samkönat sex i landet.

– Jag blev så glad att jag grät och jag är fortfarande glad fast regeringen överklagat, säger Letsweletse Motshidiemang om domen som avkriminaliserar homosexualitet när Ekot når honom via telefon i Botswanas huvudstad Gaborone.

Han var 21-årig student när han 2016 beslutade sig för att dra staten inför rätta för att pröva den lag som förbjöd sex mellan personer av samma kön.

– Vi framstod som kriminella inför samhället och jag ville att vårt land skulle skydda också oss, säger Letsweletse Motshidiemang om sitt beslut att försöka få lagen avskaffad.

Lagen, som finns i flera länder i Afrika och är en kvarleva från den koloniala eran, bestraffar samkönat sex med upp till sju års fängelse.

Domstolen i Botswanas huvudstad Gaborone som prövade lagen valde att avskaffa den eftersom de bedömde att den bryter mot konstitutionen genom att inkräkta på medborgarnas integritet, frihet och värdighet.

Men Botswanas justitiekansler håller inte med. I ett utlåtande som publicerades i början av denna månad skriver han att han anser att domstolen kommit fram till fel slutsats och därför beslutat sig för att överklaga domen.

Lagstiftningar som förbjuder sex mellan personer av samma kön finns i de flesta afrikanska länder. Men Angola, Mocambique och Seychellerna är exempel på länder i Afrika som under senaste åren valt att avkriminalisera homosexualitet.

Letsweletse Motshidiemang säger att han hoppas på ökad acceptans för homosexuella generellt. Och för att nå dit är det viktigt att lagen inte bestraffar relationer mellan personer av samma kön, därför är han redo att kämpa vidare.

– Jag kommer att överklaga om jag förlorar i nästa instans. Allt jag vill är att vinna, säger Letsweletse Motshidiemang.