Ska inledas på söndag

Trump bekräftar räder mot papperslösa

1:37 min

USA:s migrationsmyndighet förbereder sig på att utföra tusentals gripanden av papperslösa personer i en mängd räder som ska inledas på söndag.

Enligt uppgifter till tidningen New York Times kommer migrationsmyndigheten – ICE – att rikta in sig på minst 2 000 personer som meddelats utvisningsbeslut men som ännu inte lämnat landet.

Räderna kommer att genomföras i på tio storstäder och de kommer pågå under flera dagar.

Det ingår i ICE:s uppdrag att verkställa utvisningar på det här sättet, men det som gör det hela speciellt den här gången är att ICE kommer försöka gripa och sedan utvisa så pass många människor under så pass kort tid.

I ett uttalande igår bekräftade Trump att räderna kommer att påbörjas på söndag. Att en president i förväg berättar om en operation av det här slaget är ovanligt eftersom det förvarnar de människor som ICE vill gripa, samtidigt kan det äventyra säkerheten för ICE-anställda.

– Det kommer gripa människor och skicka tillbaka dem till sina hemländer, eller så kommer de att sätta dem i fängelse, sa presidenten.

President Trump, som gjort invandringen till en av sina viktigaste politiska frågor, vill visa sina väljare att han företräder en restriktiv invandringspolitik, samtidigt vill Trump sätta press på Demokraterna i kongressen i hopp om att de ska gå med på de lagändringar han vill driva igenom på migrationsområdet.