Homofobi

HBTQ-fria städer i Polen

2:27 min

I Polen har ett 30 tal samhällen förklarat sig som fria från det de kallar HBTQ-ideologi. Kampanjer mot homosexualitet har ökat både inför EU-valet och nu inför höstens parlamentsval.

 En av städerna, som nu säger vara HBTQ-fri är Swidnik i östra Polen. Redan i mars förklarade sig Swidnik som så kallat HBTQ-fri stad. I kampanjgruppen finns skolledare och lärare, som högstadieläraren Agata Gburczyk, som undervisar i sexualkunskap, men hävdar att homosexualitet går emot polska traditionella familjevärderingar:

– Jag ser ett hot eftersom ett av målen för homosexuella är att folk som är partners, eller vad man ska kalla ett sånt förhållande för, vill adoptera barn och det är en attack mot våra traditionella familjevärderingar, säger läraren till en reporter från nyhetsbyrån ThomsonReuters.

Några dagar senare prisades hon och andra aktivister i Lublin för sin kamp mot HBTQ-ideologin. Lublin är också en av städerna som sagt sig vara fria från homosexuell ideologi.

Men homofobin har inte fullständigt tagit över, ens i de 30-tal orter, som säger sig vara HBTQ-fria.

31-årige tandläkaren Pawel Kuraszko, sitter med sitt barn i en park i Swidnik:

– Vi bör inte lägga oss i vad folk gör i sina sängar. Vi lever i ett fritt land där alla har rätt att göra, också i erotiken, vad som passar dem. Det finns ingen anledning att förbjuda det, säger Pawel.

Förra veckan attackerades svenska IKEA av några polska katolska biskopar, som hävdade att möbeljätten ägnade sig åt homosexuell indoktrinering när en anställd avskedades, efter att ha vägrat ta bort en homofobisk kommentar som skrivits på IKEAS:s internwebb.

Bland HBTQ-aktivister och människorättsorganisationer i Polen kopplas de nya homofobiska angreppen till valet som ska hållas i höst och till EU-valet som hölls i maj.