Frankrikes nationaldag

Macron visar upp ifrågasatt försvarssamarbete

2:05 min

Frankrike firar sin nationaldag 14 juli i dag och ett nytt militärsamarbete i Europa är temat i år. Också andra europeiska länder deltar i militärparaden som en markering. Frankrike leder det nya försvarssamarbete som sker utanför EU.

Det var olika uniformer från europeiska länder i leden i militärparaden i år när president Macron leder ett nytt militärsamarbete. Temat i dag är Agera tillsammans - Agir ensemble. European Intervention Initiative inleddes förra sommaren - en snabb militärstyrka ska kunna rycka ut vid kriser under ledning av Frankrike.

Macron anser att det europeiska försvarssamarbetet går för långsamt. Tio länder deltar, ibland dem Spanien, Storbritannien, Tyskland, Finland, Danmark och Nederländerna. Ländernas ledare ser militärparaden från en stor läktare vid Place de la Concorde, bland dem Angela Merkel från Tyskland.

Samarbetet med Spanien betonas mycket också och en styrka som tjänstgjort i Mali marscherade i de första leden. De jag träffar vill ha mer försvarssamarbete i Europa. Vi behöver samarbeta, säger Maria som tittar på paraden bland tusentals människor Champs Elysees och känner sig stolt i dag.

Över 4000 franska soldater deltar i dag. President Macron vinkade åt åskådarna från ett militärfordon och säkerheten i dag var mycket restriktiv med flera kontroller av åskådarna och krypskyttar på taken.

Macron betonar Eurosamarbetet som är viktigt i han politik. Men det finns också kritiker som anser att det militära samarbetet som Macron nu leder kan försvaga EU eftersom alla inte är med i den nya försvarsklubben.