Flygolyckan utanför Umeå

Alla döda var från Norrbotten och Västerbotten

2:01 min

Nio personer har omkommit i en flygolycka utanför Umeå. En tragedi som saknar motstycke i svensk fallskärmshistoria, säger Svenska fallskärmsförbundet.

Det var ett mindre flygplan med fallskärmshoppare som störtade på en ö i Umeälven kort efter start vid 14-tiden i dag.

Region Västerbotten bekräftar för Ekot att samtliga nio personer ombord omkom.

– Först hörde jag en motor som varvade upp, en flygplansmotor, så jag tittade upp och såg hur ett flygplan föll mot marken, säger vittnet Henrik Sahlin till P4 Västernorrland.

Planet lyfte från Umeå flygplats klockan 13.33 och flygtornet fick haverilarmet klockan 14.12.

Planet kraschade på ön Storsandskär som ligger två kilometer från Umeå flygplats, i Umeälvens delta.

Sjukvårdare och räddningsmanskap ryckte ut till olycksplatsen med hjälp av både privata båtar och helikopter.

- Det de första säger är att den har fått hårt i marken och att det är oländig terräng, säger Conny Qvarfordt, inre befäl hos räddningstjänsten.

Samtliga omkomna var hemmahörande i Norr- och Västerbotten och svenska medborgare, uppger polisen vid en presskonferens klockan 20.

Räddningstjänsten har öppnat flygplatsen för anhöriga.

Swedavia uppger att planet är av modellen GippsAero GA8 Airvan, en relativt ny och rymlig flygplansmodell i dessa sammanhang.

Enligt Svenska fallskärmsförbundet använder två andra svenska klubbar förutom Umeå den Australienbyggda GA8 Airvan.

Statsminister Stefan Löfven beklagar det inträffade i ett skriftligt uttalande till TT och säger att regeringen står i kontakt med berörda myndigheter.

Umeå fallskärmsklubb hänvisar frågor till Svenska fallskärmsförbundet, som efter ett extrainkallat styrelsemöte skickar två personer som stöd till Umeå.

– En fruktansvärd tragedi som saknar motstycke i svensk fallskärmshistoria och i flygsporten totalt. Det är en oerhört tung och tragisk dag, säger Per-Olof Humla, ordförande.

Orsaken till olyckan är ännu okänd.

Ögonvittnet Henrik Sahlin säger till Ekot att "det såg ut som att det saknade en vinge, att det var liksom flygplanskroppen och en vinge som singlade ned".

– Och lite senare kom ytterligare delar som föll ned mot marken.

Även ett annat vittne skriver på Facebook att hon sett vad som "måste varit en del av planet" landa i vattnet.

Ett tredje vittne, Göran Nyström, säger till Ekot att han hörde en första smäll från planet redan när det befann sig uppe i luften.

Tågtrafiken, som löper över Storsandskär, stoppades efter olyckan, men släpptes på senare på kvällen.

Norrlands universitetssjukhus har gått upp i stabsläge med anledning av olyckan och Umeå kommun har kallat in sin särskilda krishanteringsgrupp.

Vittnen och andra som behöver prata eller få stöd bjuds in till Ålidhemskyrkan i Umeå.

Statens Haverikommission anlände till olycksplatsen under kvällen och räknar med att färdigställa utredningen inom 6-12 månader.

- Vi har erfarenhet av fallskärmsolyckor förut eller flygplan som bär fallskärmshoppare, både i landet och internationellt, säger avdelningschef Peter Swaffer som reser till Umeå i morgon tillsammans med generaldirektör Hans Ytterberg.

– Vad som har hänt är tidigt att säga. Jag ser ett flygplan på en video som går ned i backen med vad som för mig ser ut som två vingar på, och man hör en motor.