Farc-gerillan

Colombia: 120 före detta gerillamedlemmar döda sedan fredsavtalet

1:41 min

FN:s Säkerhetsråd är just nu i Colombia för att följa upp och kontrollera genomförandet av fredsavtalet mellan staten och den nu avväpnade marxist-gerillan FARC. Sedan fredsavtalet skrevs under har minst 120 fd gerillamedlemmar dödats - två av dem så sent som i onsdags.

Sedan fredsavtalet skrevs under har minst 120 förre detta gerillamedlemmar dödats, två av dem så sent som i onsdags. 

Familj och vännner gråter vid f d gerillamedlemmen, Carlos Yundas kista i Caucaregionen i västra Colombia. Han sköts ihjäl av ett antal beväpnade män när han var på väg hem efter att ha köpt utsäde till jordbrukskooperativet som han var aktiv i. Några timmar tidigare dödades en annan f d farc-medlem i samma delstat av okända gärningsmän.

Enligt den FN delegation som övervakar freden i Colombia har minst 120 fd gerillamedlemmar dödats sedan avtalet skrevs under i augusti 2016. Fd gerillan, idag politiska partiet Farc, uppger att det handlar om fler än 135 stycken plus ett antal av deras familjemedlemmar som mördats. Det är minst en person i veckan sedan avtalet blev klart.

– Vi lever i ständig fara och får ta emot hot konstant, säger Farc-senatorn Griselda Lobo, i en teveintervju, och anklagar regeringen för att inte göra tillräckligt.

Under stark polis och militärbevakning har nu FN:s Säkerhetsråd bland annat besökt Caucaregionen och träffat fd gerillamedlemmar som lagt ner sina vapen och nu försöker klara sig på jordbruk eller fiske - men som lever under ständig fruktan för sitt liv.

Säkerhetsrådets ordförande, Perus ambassadör Gustavo Meza Cuadra, uttryckte efter besöket sin oro för alla mord. Och han sade att FN och Säkerhetsrådet kommer att fortsätta stödja det fredsavtal som satte punkt för det mer än 50 år långa inbördeskriget som kostade över 200 000 människoliv och tvingade miljontals människor att fly sina hem.