RYSSLAND

Oppositionella i Moskva nekas delta i val

2:00 min

Runt 1000 personer samlades utanför valkommissionen i Moskva för att protestera mot att kommissionen nekat 16 oppositionspolitiker att kandidera i valet.

"Tillåt dem, tillåt dem", ropar folksamlingen utanför valkommissionen i centrala Moskva.

Det handlar om 16 oppositionella politiker som nekats att kandidera i lokalvalet i september. Det för att dem enligt kommissionen, samlat in ogiltiga namnunderskrifter, att de antigen fuskat eller skrivit fel.

– Det är befängt, säger Anna Semionova.

Hennes man försökte kandidera, i en hel månad samlade han in namnunderskrifter, enligt kommissionens krav om kandidaten inte tillhör ett etablerat parti.

– I vått och torrt samlade han och han fick runt 100 underskrifter men nu menar valkommissionen att nästan hälften av dem är falska. Det är löjligt.

Demonstrationen gick till en början lugnt till, trots att det inte fanns tillstånd. Arrangörerna kallade folksamlingen för ett offentligt möte, vilket är tillåtet innan val. Men mot kvällen ökade spänningen och polis och demonstranter drabbade samman. Minst 38 personer greps, fyra av dem var oppositionella politiker som hade nekats att kandidera. Under natten släpptes några av dem.

– Vi måste försvara våra demokratiska rättigheter. De tror att de kan fortsätta så här, sitta kvar vid makten och inte bry sig om folket, det går inte, fortsätter Polina, en av demonstranterna.

Valkommissionen har ännu inte svarat på kritiken men oppositionspolitikerna har sagt att protesterna kommer att fortsätta tills dess att de upphäver beslutet och låter dem kandidera.