Sanning och fiktion som en hyllning till dagdrömmen

2:55 min

Vetenskapsmannen Jonas Falck har huvudrollen i utställningen "En avvisad upptäcktsresandes iakttagelser" på Konsthall Norra Kvarken. Ida Rödén följer i hans spår.

 – Han var en ganska egensinnig person, som han ansåg sig vara lärjunge till den store Carl von Linné och skrev många brev till honom, men han fick aldrig något gehör för det så han fortsatte sina vetenskapliga resor på egen hand och gjorde då de här vetenskapliga upptäckterna, säger konstnären Ida Rödén.

Konstnären Ida Rödén är utbildad på Konsthögskolan i Umeå, på Stockholms universitet och på California College of Fine Arts University. Henne resor i vetenskapsmannen Jonas Falcks fotspår har tagit henne till Saxnäs i Västerbotten, till Fårö och nu till Norra Kvarken i västerbottniska Nordmaling. Och vid närmare undersökningar har hon funnit att hans upptäckter är häpnadsväckande: utdöda vattenvarelser och djur som blivit muterade efter ett tidigare okänt meteoritnedslag.

Ida Rödén visar en minutiöst tecknad akvarellerad fågel med rusig frisyr:

– Det här är en lappsparv som Jonas Falck ska ha sett vid Kultsjön i Saxnäs med ett stort fjunigt orange hår. Troligen har den fått den här fjunigheten i ett försök att likna en giftig insekt, säger Ida Rödén.

Men vänta nu? Muterade djur med rufsiga frisyrer, okända meteoritnedslag och svampar med skelett… Här verkar det ligga en hund begraven. Och mycket riktigt – Ida Rödén har skickligt skapat en livsteckning av den fiktive upptäcktsresande Jonas Falcks liv och leverne. Med måleri, teckning, keramik och text framkallar hon hans iakttagelser. Som vetenskapen – precis och exakt – men alltid med en egen konstnärlig twist. Illusionen väcker tankar om sanning och fejk, om fiktion och verklighet och om att vara på sin vakt – men mest av allt är den en hyllning till fantasin och skaparkraften.

– Det jag tycker om att jobba med som konstnär är att uppmuntra tillståndet av ovisshet och inte vara säker, speciellt i tider av "fake news". Men jag är ju inte intresserad av att vilseleda någon utan för mig som är det otroligt kreativt att få fabulera och stanna upp i fantasin, för idag har ingen tid att dagdrömma längre. Så det är en hyllning till dagdrömmeriet, säger Ida Rödén.