50 år efter Apollo 11:s månlandning

9:10 min
  • I dag för 50 år sedan påbörjade Apollo 11 sin färd till månen.
  • Besättningen utgjordes av befälhavaren Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins.
  • Maria Küchen, poet och författare till aktuella boken Rymdens Alfabet tar oss tillbaka i tiden.

Under några julidagar sommaren 1969 riktade en stor del av mänskligheten sina blickar upp mot skyn och begrundade det närmast ofattbara - att placera en människa på månen och få hem honom igen.

– Jag var åtta år, så jag var stor nog att få med mig fragmentariska minnesbilder. Jag har starka minnen av att det var stort, fantastiskt överväldigande, och jag minns flimrande TV-bilder av människor som går runt på månen i vita dräkter i min svartvita lilla TV, berättar författaren Maria Küchen om händelsen.

– Det är mycket som inte borde varit möjligt som vi har gjort som mänsklig art. Vi har byggt pyramider i Egypten, man tittar på dem och frågar sig hur det var möjligt. De bemannade månfärderna kan väcka liknande häpnad.

Vilka var de stora utmaningarna de var tvungna att bemästra?

– En stor förbisedd utmaning är dammet på månen. Man måste skydda sig själv från den giftiga, fina materien kommer in i dräkten och lungor. Det fanns många, många saker som var tvungna att lösas på ett praktiskt plan. På ett plan var det också tur att det gick så pass bra varenda gång, att ingen länk i kedjan brast, förutom då med Apollo 13 men även då tog de sig hem.

– Det är nästan rymdfartens väsen att hamna i oförutsägbara situationer. I boken Rymdens Alfabet träffar jag en legendarisk kosmonaut, Sergej Krikalev, som tillhörde den sovjetryska rymdfarten och senare rymdfartens riktigt stora aktörer. Han berättade att man måste tycka om att lösa oförutsedda problem.